Marșul mașinilor eco și marșul bicicletelor

Cea de a 2-a ediție a Marșului mașinilor eco-friendy (electrice și hybrid), căruia i se adaugă de anul acesta și Marșul bicicletelor “WE BIKE ROMANIA” va începe sâmbătă, de la ora 10.00, în parcarea de la Biblioteca Națională.

Participanții pot să testeze mașini electrice și hibrid, ba, chiar să meargă prin oraș cu ele, în cadrul marșului. De asemenea, evenimentul promovează și transportul alternativ, astfel invitații pot testa și trotinetele electrice, hoverboard-urile, vor putea vedea prototipul bicicletei inteligente Xmera – o inovație românească, prezentată anul acesta la cel mai mare târg de tehnologie din lume, desfășurat la Las Vegas. Și, desigur, participanții pot pedala în marș, alături de campionii României la ciclism.

La Marșul mașinilor eco vor participa automobile ale producătorilor auto, dealer-ilor auto, companiilor care și-au schimbat flota de mașini, trecând la mașini eletrice, dar și persoane fizice care au ales acest tip de transport. Evenimentul va beneficia de participarea unor personalități din lumea politică, sportivă, artistică, ONG-uri de mediu și mobilitate, miniștri, reprezentanți ai conducerii unor companii private din domeniul bancar, IT@C etc., primari și candidați la primării, city manageri, reprezentanți ai unor ambasade. Printre cei care vor promova transportul eco, se numără și Mihaela Buzărnescu, racheta numărul 2 a României la tenis, Benny Adegbuy, numărul 1 în România la kickboxing, campionii României la ski alpin, Ania Caill și Ionel Valeriu Achiriloaie. Eduard Grosu, cel mai bun ciclist al momentului din România va deschide coloana de bicicliști. Acestuia i se vor alătura componenți ai lotului național de ciclism, printre care proaspătul campion național la junior, Adi Marcu, dar și antrenorul lotului, Viorel Grosu.

Cele două acțiuni fac parte din Campania SMARTiCITY și pledează pentru aer curat în orașe, prin promovarea unui transport nepoluant sau mai puțin poluant și prin folosirea transportului alternativ. Campania insistă pe o importanță mai mare acordată transportului alternativ, prin urgentarea finanțării și creării infrastructurii necesare.

„Misiunea noastră este să promovăm mersul pe bicicletă ca mijloc de transport în beneficiul populației și să promovăm bicicleta ca un simbol accesibil tuturor. Ne  dorim, prin proiectele noastre de biciclete, să convingem cât mai multe persoane că bicicleta poate fi un mijloc de transport utilitar, dar și un mijloc de relaxare, vital într-o capitală ca a noastră. Bicicleta reprezintă o soluție pentru diminuarea impactului uman asupra climei și o tranzitie către un mediu mai curat și o societate mai sănatoasă”, Raluca Fiser, Președintele Asociatia Green Revolution.

Traseul mașinilor va fi: Biblioteca Națională – Piața Alba Iulia – Bulevardul Unirii – Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf și retur Bulevardul Kiseleff – Piața Victoriei – Calea Victoriei- Bulevardul Națiunilor Unite – Piața Constituției – Bulevardul Unirii – Biblioteca Națională.

Traseul bicicletelor va fi: Biblioteca Națională – Piața Alba Iulia – Bulevardul Unirii – Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Națiunilor Unite – Piața Constituției – Bulevardul Unirii – Biblioteca Națională.